Stopa cukrzycowa

Jest to powikłanie chorobowe występujące u cukrzyków, które prowadzi do naruszenia tkanki miękkiej, a czasem nawet kości. Stopa cukrzycowa nasila się wobec zaburzeń ukrwienia i krążenia (uszkodzenie układu naczyniowego i nerwowego – zmniejszone czucie) w efekcie przynosząc mniejszą odporność na skaleczenia i gojenie ran, przez co z kolei dużo łatwiej o infekcje. Krążenie w kończynach dolnych (bo głównie ich tyczy się stopa cukrzycowa) jest słabe, przez co słabiej regeneruje się tkanka.

Występują przypadki stopy cukrzycowej, w których nie ma już odwrotu i żadne leczenie farmakologiczne nie jest w stanie zagoić powstałych ran, wtedy konieczna jest amputacja kończyny lub na przykład jedynie palców u nóg.

Dlatego cukrzyk musi nieustannie monitorować zmiany na nogach, stopach, uważać na skaleczenia, a gdy się już jakieś pojawiły, chociaż przypadkowo od uderzenia, należy solidnie je wyleczyć. Rana najlepiej goi się, kiedy ma dopływ powietrza, bez opatrunku.

Jak rozpoznać stopę cukrzycową?

niedokrwienie stóp,

zimność stóp,

słabe gojenie ran,

mrowienie w nogach,

pęknięcia i zrogowacenia skóry, które wskazują na niewłaściwą jej regenerację,

długo gojące się odciski.

Chcąc, by stopa cukrzycowa się nie pogłębiał należy ćwiczyć nogi, masować, chodzić, tak by były w ruchu i pobudzały się do życia.

Samokontrola chorego na cukrzycę:

mycie nóg w letniej wodzie,

dokładne wycieranie, utrzymanie suchych nóg, zwłaszcza przestrzeni pomiędzy palcami,

niedopuszczenie do pocenia i zawilgocenia skóry nóg, bo to przyczyni się do odparzeń, odgniatów, później ran, które w nasilonym i zaawansowanym stadium cukrzycy mogą się już nie zagoić,

noszenie bawełnianych skarpet,

noś dopasowane obuwie,

obcinaj często paznokcie, najlepiej używaj do tego jedynie pilnika, nie nożyczek

nie pal papierosów,

Design by dv Web Design i Indian Red Polityka prywatności